Är du eller ni i tankar om att bygga ut huset under sommaren eller längre fram? Det är i regel en bra affär men det kan vara svårt att veta hur man ska tänka om praktikaliteter som bygget allmänt, lån och pengar.
Om villa- eller huspriserna i ditt område är höga så är det en extra bra affär att bygga till, se då till att ha en vattentät plan för bygget och allt som hör därtill. Till att börja med ska man söka bygglov för att se om man ens har rätt till att bygga till sin bostad. Det brukar i de flesta fall gå bra om man inte har orimliga planer som strider mot lagar eller stör grannar. I en artikel i Expressen ges bra tips kring hur man ska bära sig åt för att tillbygget till nya bostaden ska flyta på som bäst. Genom att ta kontakt med din kommun stadsbyggnadskontor kan man få se detaljplanerna för fastigheten, det är även ett bra tillfälle att få hjälp med att tyda detaljplanen. Efter detta ska du kontakta en arkitekt eller byggnadsingenjör för att få bra ritningar att skicka med i bygglovsansökan. Sedan är det största förarbetet klart! Såhär säger en arkitekt om valet av entreprenörer i artikeln:
– Många privatpersoner väljer den billigaste offerten, men glömmer ofta bort att ta referenser och kreditupplysning. Ett vanligt fel är att inte fråga om projektering och konstruktionsritningar ingår i priset. I de fall där det inte ingår kan bygget bli upp till 70 000 kronor dyrare.
Att tänka på gällande lån och pengar
Se till att bygget inte går över din budgetering, och ta ett lån hos en pålitlig långivare om det inte finns pengar på sparkontot. Hur funkar det med kronofogden och lån? Lugn, om det nu skulle vara så att man är skuldsatt hos kronofogden så finns det seriösa långivare som faktiskt beviljar lån om de tycker att syftet för lånen kan berika din ekonomi, vilket ger goda möjligheter att betala tillbaka. Så är ofta fallet med tillbyggnationer, det är en god investering för hushållet!