Den dyraste formen när det gäller uppvärmning av bostäder är direktverkande el. Det finns dock goda möjligheter att sänka energikostnaderna genom att investera i en värmepump. Läs mer om billig uppvärmning hemma här.

Det är dyrt att värma upp villor och småhus och det ser inte ut som att det blir några lättnader i fråga om elpriset framöver. Mest troligt är att det istället långsamt fortsätter att öka. Det kan med andra ord vara dags att påverka din bostads elförsörjningen i rätt riktning.

Välj värmepump

Även om det inte finns en universallösning som är rätt för alla bostadsägare, är värmepump ett effektivt sätt att investera pengar i bostaden samtidigt som elkostnaderna minskar. Vilken typ av värmepump som är rätt för bostaden beror på den nuvarande värmetypen, men också på hur stort huset är samt var i landet det ligger. Det finns olika typer av värmepumpar att välja bland. Saknar huset ett vattenburet system är det en god idé att satsa på en luft-luftvärmepump som hämtar sin energi från luften utanför bostaden. Om huset har vattenburet system står valet mellan en bergvärmepump eller en luft-vattenvärmepump. Bergvärmepumpen är det i särklass bästa valet när det gäller låga energikostnader eftersom den har den lägsta driftkostnaden. På vissa geografiska platser i landet är detta dock inte genomförbart eftersom berget som pumpen hämtar värme ifrån ligger för djupt.

Så sparar du pengar

Det bästa tipset är helt enkelt att begära offerter på de olika typerna av värmepumpar och anlita en expert för att få råd om bästa alternativ och mest fördelaktiga pris. Hur sparar du pengar med en värmepump?

  • lägre energikostnader
  • tidsbesparing
  • värdehöjning

Byter du ut direktverkande el mot en värmepump kan du se fram emot en kostnad som är upp till tre gånger lägre. Det finns en hel del pengar att spara. Dessutom sparar du tid med den bekväma lösning som en värmepump innebär. En pelletskamin måste du till exempel ständigt fylla på med bränsle och hålla ren, det slipper du med värmepumpen. Dessutom höjs bostadens värde vid en eventuell försäljning med investeringen av pumpen. Det är möjligt att spara in halva uppvärmningsenergin med den här lösningen och pengarna du sparar kan du använda till minnesvärda aktiviteter med familjen eller lägga på hög.