Vill du sälja din bostad? Då gör du klokt i att vänta några månader. Den dag på året då det är flest som surfar på Hemnet passerade nyligen. Men det är inte då man ska sälja, säger mäklarna.

12 maj är den dag på året då surfandet på Hemnet är som högst. Man kan tycka att det borde innebära att det är extra gynnsamt att ha sin bostad ute till försäljning den dagen, men så är det inte. Anledningen till det myckna surfandet är inte att fler än vanligt letar bostad, utan att det är den tid på året då flest bostäder ligger ute till försäljning. Och när utbudet ökar sjunker priserna.

Det bästa tillfället för att sälja en bostad är generellt sett efter ledigheterna, alltså under tidig höst och vår. Semester och lov gör att många får tid att tänka igenom sin bostadssituation. Det är heller inte ovanligt att par separerar efter semestern, och börjar leta efter nya bostäder var och en på sitt håll. Viktigast är det här om man inte har något ”speciellt” att erbjuda. En paradvåning kommer att betinga ett högt pris oavsett när på året den är tillgänglig för köp, men en tvåa i ett hus byggt på 60-talet, med relativt hög avgift och utan balkong, den kan gå för helt olika summor beroende på säsong. När utbudet är lågt kommer den att kunna säljas för mer.

Glöm inte kontextenTill salu-skylt

När man pratar om bostäder och vad de säljs för är det viktigt att komma ihåg att det finns flera kontextuella faktorer som påverkar vad de kan säljas för, och vid vilket tid på året det är mest gynnsamt. En liten lägenhet i en studentstad är attraktiv inför terminsstart, inte minst före höstterminen, eftersom det är då som flest studenter börjar.

Andra saker att tänka på är att hus med vackra trädgårdar gör sig bäst under vår och sommar, eller möjligen tidig höst. Det gäller framför allt om det rör sig om renoveringsobjekt. Detsamma gäller hus med sjötomt, och kolonistugor. Ska man köpa en stuga i fjällen vill man få tillträde till den tidigt på skidsäsongen, eller allra helst innan säsongen börjar.

Hus, framför allt fritidsboenden, är mer säsongskänsliga än lägenheter, men om man ska sälja en större lägenhet kan det vara klokt att anpassa sig efter säsongerna, och inte ha visning under sport- eller påsklovet.

Att fotografera objektet

Den som ska sälja anlitar ofta en stylist och fotograf. Det kostar dock en del pengar. Faktum är att man kan göra mycket av arbetet själv, och på det sättet spara pengar och få mer för bostaden. Inte minst gäller det fotograferandet av bostaden.

Den bästa tiden att fotografera en bostad, om den inte ligger i fjällen, är på sommaren. Därför bör man ta bilder då, oavsett när på året man tänker sälja. Det är på sommaren som ljuset är bäst.

Gör det lätt för intresserade att förstå hur bostaden hänger ihop genom att presentera bilderna i en naturlig ordning, som om man gick genom den. Du vill inte att folk ska bli förvirrade av bilderna.