Den som står inför en stor flytt kommer sannolikt vilja ha hjälp med den på ett eller annat sätt. Men att anlita en flyttfirma är inte helt lätt med tanke på att det finns många oseriösa aktörer. Kollar man dock upp firman noga så är det inga större problem.

flytta-flyttfirma

Tidningen Göteborgs-Posten har under en tid följt en rad flyttfirmor och en utav de firmor som de följde gjorde SVT ett helt program om. Firman hade nämligen väldigt tveksamma tillvägagångssätt och i SVTs program fick man träffa en person som varit kund hos flyttfirman och som fick betala nästan dubbelt så mycket som först var överenskommet. Konsumentverket var på flyttfirman redan när GP granskade flyttfirmor i höstas men nu har man bytt namn på firman och fortsätter erbjuda tjänster, utan varken F-skattsedel eller yrkestrafiktillstånd. Personen som var med i SVT är långt ifrån den enda som drabbats av det här företagets oriktiga metoder. Många har upplevt problem med firman och det har handlat om allt från trasiga möbler och dyra fakturor, till hotfulla situationer och förseningar.

Rätt licenser och tillstånd

Den här flyttfirman är inte den enda som kör med oärliga metoder och det gäller verkligen att man ser över sitt val när man tar hjälp vid flytt. Självklart finns det även många riktigt bra flyttfirmor som gör ett enormt bra jobb, och dessa måste man se till att hitta. För att hitta en bra flyttfirma kan man börja med att googla flyttfirma Stockholm, om man bor i Stockholm, och då kan man hitta alla firmor som erbjuder tjänster i området. En bra grej kan vara att välja en firma som fått bra recensioner från tidigare kunder. Det är också väldigt viktigt att den firma man anlitar har de avtal och licenser som krävs. Alla flyttfirmor bör exempelvis ha en F-skattsedel och ett yrkestrafiktillstånd. Det är tyvärr många firmor som kör utan ett sådant här tillstånd, skriver Metro. Det här tillståndet är ett bevis på att firman har kunskaper om flytt- och vägtransporter. Om det är så att firman saknar ett tillstånd kan faktiskt både företaget och kunden som anlitar det riskera fängelse i upp till ett år.

Måste ha försäkring flytta-flyttkartonger

Något annat som är oerhört viktigt att kolla upp innan man anlitar en flyttfirma är i fall företaget är försäkrat eller inte. Har de ingen försäkring kommer inte försäkringsbolaget kunna betala ut pengar i de fall som firman råkar göra sönder något vid transport och då kan det bli svårare att faktiskt få ersättning för det som kund. Det är självklart viktigt att man ser till att även vara försäkrad själv eftersom det kan underlätta enormt i situationer då något går sönder. Här kommer en kort sammanfattning på de saker man bör kolla upp innan man anlitar en flyttfirma för att se till att flytten sker lätt och friktionsfritt:

  • Har företaget en F-skattsedel?
  • Har företaget ett yrkestrafiktillstånd?
  • Har företaget rekommenderats av tidigare kunder?
  • Är företaget försäkrat?
  • Är företaget anslutet till Sveriges möbeltransportörers förbund? I så fall har företaget automatiskt ovanstående på plats. Läs mer.