Trädgårdstrender finns och det varierar vad som är i fokus för året. Ibland är det trendigt att odla ät- och drickbart, ibland är det fokus på en snygg belysning. I år verkar vi gå tillbaka till drömmen om det där perfekta torplivet med pelargoner och andra lätta blomster. Kanske är det det urbana modet som behöver omväxling?

Som vi tidigare skrivit kan det ibland vara svårt att anlägga en trädgård själv om man inte har så mycket tid (eller intresse?). Det finns experter som hjälper dig att anlägga trädgård med både planering och ritning, på så sätt kan du ägna mer tid åt att njuta och mindre tid till att jobba!

Blommor och torp

Trädgården 2018 ska alltså vara blommande och enkel, gärna med några slingriga stigar i marksten och kanske det trendigaste av allt – en gärdesgård. Det finns en massa tutorials och tips på hur man gör en egen, men det är ett tungt och krävande jobb. Och kanske passar inte gärdesgården till alla typer av villor. Har du istället en nyproducerat villa kanske det blir snyggare med en häck av något slag, förstås!

Pelargonen verkar aldrig trötta ut svenskarna. I Aftonbladet förklaras vår förkärlek till pelargonen och hur vi till och med i emigrantvågor vägrar göra oss av med vår växt. Vi älskar att den är lättskött och tål vårt klimat. Det verkar dyka upp nya varianter för varje år! Olika färger varierar i popularitet men det hetaste i år är helt klart pastellfärger, därför är vita och rosa pelargoner det säkraste alternativet just nu.

Cortenmetallen verkar också vara ett material som svenskarna inte ger upp så lätt. Även om det var förra årets hetaste trend verkar vi fortfarande vilja göra våra blomlådor i corten. Med sin rostiga ton tillför den en hel del patina som svarar elegant på våra torpfantasier. I blomlådan kan du både odla dina pelargoner, eller varför inte fortsätta på den gröna vågen och odla dina egna bönor? Även potatisen har fått sig ett rejält uppsving. En mycket tacksam växt att odla, eftersom du får så mycket utdelning.