Att göra i ordning sin trädgård kan vara mer eller mindre komplicerat. För mindre förändringar kan en lätt göra det själv med gott mod och en spade. För större förändringar i form och design kanske det är bäst att ta hjälp av de som faktiskt är experter. Vad finns det att tänka på när vintern närmar sig?

 

Trädgårdens skick, form och utseende påverkar värdet på huset, det vet nog alla. Ibland kan det dock kännas svårt att veta vad som ska göras och hur man ska få det fint, inte minst om det är så att man inte är född med gröna fingrar. För det är ju inte alla. Med http://njutatradgardsdesign.se/ kan du få din drömträdgård utan att behöva göra alls mycket själv, det är en räddning för många som helt enkelt inte vet var de ska börja.

 

Vad tycker Äntligen hemmas egen Bosse Rappne att man ska tänka på nu inför hösten när det kommer till trädgårdsarbete? Jo, om du har frostkänsliga växter ute i krukor, som du vill ha levande även nästa år, så är det dags att plocka in dessa nu. Det kan vara olika medelhavsväxter som citrus och olivträd men även pelargon, fuschsia, hibiskus och änglatrumpet. När det är vintervila ska växterna få vara i ett svalt och gärna ljust rum.

Skydda växter i trädgården mot frost

Det växter som är känsliga men som är nedgrävda i marken och inte så lätt grävs upp, kan du se till att skydda på olika sätt. Kanske lägger du ett extra lager med löv, kvistar eller granris runt plantan, eller så lägger du på lite extra jord. En fiberduk över ettåriga växter gör att de kan överleva ett litet tag till. Är du smart sätter du även en limring runt stammen för att fånga eventuell frostfjäril från att lägga ägg när frosten släpper. Utomhuskrukorna får gärna plastas in för att skyddas från frosten som sprids från tjälen i marken. Mer om detta i Aftonbladet.

 

Fram tills det att frosten är framme är det fritt fram att plantera både tulpaner och andra lökar som olika hyacinter. Har man inte en egen trädgård kan man gå och mysa i botaniska trädgårdar som finns i lite varstans i Sverige. Inte minst i Lund, Uppsala och Göteborg. Mer om det här.