Par framför grön väggStår du i begrepp att flytta in i en nybyggd bostad? Grattis! I så fall har du möjlighet att sätta personlig prägel på den genom val av tapeter m.m.

Den som köper en nyproducerad bostad väljer ofta vita väggar, som sedan målas eller tapetseras över efter inflyttning. Men varför inte välja färg direkt? Det enkla svaret är att många helt enkelt inte vågar, men det är inte så svårt som många tror.

Vitt är ett säkert kort, och det av flera skäl. Vita väggar får ett rum att kännas större, men man behöver inte välja kritvitt, utan kan ta en annan nyans som drar lite mot gult eller grått. Extra bra passar vitt ihop med ekparkett, en golvtyp som är vanlig i nybyggda lägenheter.

Att använda färg, istället, gör att rummets proportioner blir tydligare och att dörrar, lister och snickerier framträder tydligare. Rummet blir helt enkelt mer dramatiskt. Vanligast är mörkare färger i hallen, eftersom väggarna då inte blir lika smutsiga, och i sovrummet som därigenom inbjuder till fler sovmorgnar.