Det kanske bästa sättet att skydda sig mot inbrott är att installera ett villalarm, det inte bara skrämmer iväg potentiella tjuvar, det larmar om någon trots förvarning har brutit sig in och börjar ta saker. Men vad ska man göra om man blivit utsatt för inbrott?

 

inbrottstjuv 2En som kunde gripas nyligen var en påverkad inbrottstjuv som gjorde en räd mot flera olika bostäder ute på Frösön i Jämtland. Som tur var blev gripandet enkelt eftersom gärningsmannen kom gående med sitt stöldgods i lugn och ro. Mer om detta på Sveriges Radio.

Med vad ska man enligt Polisen göra om man blivit utsatt för bostadsinbrott? Jo följande:

Anmäl brottet så snart som möjligt för att spåren inte ska försvinna från brottsplatsen. Om du blir av med egendom som du inte har försäkrat är det ändå viktigt att du anmäler. Städa inte på brottsplatsen innan polisen varit där. Vid en teknisk undersökning finns möjlighet att insamla spår från gärningspersonen, såsom dna.

Inbrottstjuv fast och åtalas i Skaraborg

I Expressen kan en läsa om en man som gjorde hela åtta inbrott under en och samma vecka i Västra Götaland. Nu åtalas han vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för ett antal fall av grov stöld alternativt häleri. Värdet på det som stulits beräknas uppgå till totalt 200 000 kronor och det är allt från datorer till TV-apparater och klockor samt andra smycken som tagits från folks bostäder. Den misstänkte mannen tros ha förvarat stöldgodset i en lägenhet som han disponerat över. Mannen nekar till anklagelserna men bevisen är överhängande, med skoavtryck, bilder i mobilen på stöldgodset samt vittnet som i förhör berättat om hur de erbjudits att köpa stulna laptops och liknande.