Många fler svenskar än man kanske tror har faktiskt bra koll på sin ekonomi och dess förutsättningar, i alla fall om en får tro nya undersökningar som gjorts över hela världen och som mäter grundläggande finansiell koll.

Darefashion.seNär en har ett hus blir det lätt oförutsedda kostnader något som kanske lättast hanteras med ett snabbt lån som sedan kan betalas tillbaka under nästkommande månad. Dessutom är det så att man genom ett snabbt och smidigt lån via rätt bank eller företag undslipper sig kreditkontroll från exempelvis uc. För trots att Ingves och andra siare inom finansiell ekonomi är rädda för hur hushållen i Sverige lånar på, är det faktiskt så att svenskar enligt en global undersökning – är bäst i världen på grundläggande privatekonomisk kännedom.

Det är i Dagens Industri som det står om hur svenskar kanske är bäst i världen när det kommer till frågor om inflation, procentuell ränta, återbetalning av lån och sparande av pengar i bankkonto. Enligt undersökning är det de tre skandinaviska länderna som ligger högst i toppen på listan. Ekonomikollen är alltså mer utbredd i Sverige, än vad den är i till exempel USA, Grekland, Spanien och Belgien. De många husägarna i landet vet därmed hur man räknar på kostnader och lån, trots att det finns skräckexempel som visas upp i tv lite då och då.

Kronofogden har absolut inte alltid rätt

Den största skräcken många konsumenter har är att hamna i Kronofogdens register, och det på ett misstag som lätt skulle vara åtgärdat. I Svenska Dagbladet skrivs det om hur allt fler överklagar ärenden hos myndigheten, samt hur allt fler faktiskt får rätt. Detta kan vara att man anmäler en rättelse och får Kronofogden att backa och ge gäldenären (den som är skyldig pengar) rätt. Upp till hela 70 procent av fallen har faktiskt myndigheten fått ge anmälaren rätt.