Att ha ett sovrum du kan varva ner i och trivas i betyder väldigt mycket för din sömn. Sömnen är viktig för att du ska orka med en aktiv och produktiv vardag så välj färger som får dig att komma till ro, bli av med dagens stress och ger dig möjlighet till återhämtning.

Det absolut viktigaste när det gäller att ha en bra nattsömn är att sova bekvämt i en bra säng. Kroppen kan vila och återhämta sig och du slipper vakna med rygg- eller nackont om du väljer Tempur sängar från Sängvaruhuset istället för något stenhårt loppisfynd från 70-talet. En bra säng är en investering, inte en onödig utgift.

Vilka färger passar just dig?

Att färger påverkar oss på olika sätt är ett faktum. Givetvis kan olika färger och olika starka nyanser påverka dig olika, alla blir inte lugnade av samma nyans. Du behöver fundera på vad som känns rätt för dig. Titta gärna på inspirationstips med många bilder för att få en uppfattning om vad du tycker om innan du börjar måla, tapetsera och inreda. Det är bättre att tänka efter före. Ta även hänsyn till vilken personlighet du har och hur din vardag ser ut. Lever du ett stressigt liv eller är du en bekväm och rent av lat person? Du kanske behöver piggas upp eller lugnas ner lite så rannsaka dig själv.

Vad betyder färgerna?

Det finns många tolkningar om färgers betydelse men det finns studier som påvisar vissa faktiska resultat och känslor bland försökspersonerna.

  • Rött har uppiggande effekt, signalerar fara, förbättrar resultat i tävlingssammanhang, är romantisk men kan göra det svårt att koppla av.
  • Grönt är lugnande och omhuldande och kan göra dig mer fokuserad på vissa uppgifter.
  • Blått är också svalkande och lugnande, men för mycket blått kan kännas kallt och avvisande.
  • Gult är stressande i för skarp ton men något nedtonad kan det vara lagom uppiggande och kännas fräscht.
  • Orange är också bäst i lagom dos. För mycket kan ha en negativ effekt.
  • Brunt är jordnära och organiskt och kan ha en lugnande effekt.

Bäst i sovrum

Vill du ha tips för att sova bättre så tänk på att använda lugnande färger i en mjuk färgton. Grönt, blått, brunt, lila och rosa är bra i sovrummet. Undvik skarpa färger och för mycket mönster då det kan skapa ett stressat och förvirrat intryck.