Rullgardiner, mörker och mobiler – vad är viktigt för att du ska sova så bra som möjligt i ditt hem?

Sovande manEnligt Vårdguiden 1177 så är det så att sömn, och helst god sådan, bäddar för bättre hälsa. Sömn behövs nämligen för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig, vila av sig efter en lång dag och kunna ta sig an nästa dag med lika mycket energi och vitalitet som gårdagen. Sover man bra på natten är det dessutom lättare att klara av stress och påfrestningar som man stöter på under en vanliga vardag, det kan vara allt från en jobbig chef, möten på jobbet, dagishämtning eller studier inför ett prov. Dessutom är det så att man sover ungefär en tredjedel av livet – vilket för det ännu viktigare att denna del av ens liv blir bra.

Kroppens återhämtning och uppbyggnad sker under djupsömnen. Hjärnan arbetar då långsammare och tillverkningen av stresshormon går på sparlåga – Vårdguiden

Mörka svala rum gör att vi sover bättre

För att sova som bäst kräver de flesta ett mörkt rum och helst gärna svalare temperatur än vad som är skönt att vistas i under vaken tid under dagen. För att få sitt sovrum mörkare under sommarmånader är det viktigt med persienner eller bra gardiner, rullgardiner i Stockholm är lätt att finna om man söker på nätet efter detta exempelvis.

Något som man bör tänka på när man har fått upp rullgardinen eller persiennerna är att trots att rummet är mörkt så kommer inte sömnen på en gång. Först måste man lägga ifrån sig mobilen och paddan. Det är nämligen så att ljuset från skärmarna försämrar sömnens kvalitet, och det inte lite heller. Mer om detta kan du läsa om i SVT.