För att skapa ett trivsamt och mysigt hem gäller det att man satsar en del på belysningen. Samma sak gäller om man vill att trädgården eller uteplatsen ska bli behaglig och kännas trevlig även på kvällen.

498198-electric-symphony

På Sköna hem får man inspiration till utomhusbelysningen och hur man gör det riktigt mysigt med hjälp av lampor i trädgården. Vi svenskar är i allmänhet dåliga på att använda ljuset för att skapa liv i våra trädgårdar men med hjälp av smarta råd kanske vi kan bli bättre. När man ska skapa en bra ljusbild i trädgården gäller det att tänka på flera olika typer av ljus. Dessa är:

  • Allmänbelysning. Som är belysningen runt om i hela trädgården.
  • Kan göras av ett träd eller en buske för att skapa maximal effekt.
  • Kan bestå av en ljusslinga eller solcellslyktor. Dekorationsbelysningen är den som skapar stämning.
  • Ger en vägledning genom trädgården för att skapa trygghet under mörka kvällar.
  • Levande belysning. Består av stämnings- och värmehöjare som ljus, lyktor och eldfat.

Lys upp altanen

Ytterligare en typ av belysning som man kan använda sig av är altanbelysning, som gör altanen mysig om kvällarna och gör så att man ser bra när man exempelvis sitter och äter där. På Byggahus.se kan man läsa mer om altanbelysning och vilken typ av belysning som passar bäst där. Man kan välja om man vill ha varmvitt eller kallvitt ljus vid altanen och om man vill ha infälld belysning eller inte. Belysningen kan man hitta på många olika butiker och vill man leta online är ett tips att besöka spotiled.se.

Håller tjuvarna borta

Förutom att utomhusbelysningen skapar stämning och gör att man kan sitta i trädgården även under dygnets mörkare timmar, gör den också att tjuvarna håller sig borta. Ett utav de bästa tipsen för att hålla inbrottstjuvarna borta är just att ha bra utomhusbelysning. Tjuvar gillar nämligen att arbeta i mörkret där ingen kan se dem och de undviker faktiskt ofta de hus som är väl belysta. Det är även bra att ha belysning som slås på när någon rör sig, för att ytterligare lysa upp eventuella ovälkomna besökare.