Sommar är lika med renovering, i alla fall i många hem. Ska även du plocka upp hammare och spik för att förnya hemmet? Härligt. Då har du ett roligt projekt framför dig, även fast det kanske kommer vara något jobbigare än du föreställer dig.

I Sverige är det vanligt att romantisera byggen och renoveringar. De snygga snickarbyxorna, en 1435591-hammare-och-spikkall öl och solen som strålar när man målar om väggarna på huset. Men inte tänker man på regnet som plötsligt kommer, myggen som biter – för att inte tala om allt man kan göra fel med själva renoveringen. Här kommer några tips som kan förenkla det hela:

  • Verktyg. Det viktigaste när en bygger om och fixar i hemmet är att inte bara ha rätt verktyg – utan också att ha rätt verktyg. Om det är 10 år sedan du uppdaterade din verktygslåda är det kanske dags att förnya den. Det finns vissa verktyg som är viktigare än andra beroende på vad du ska göra men bäst är det om du ändå köper hem så du har det mesta. Bra verktyg finns att köpa på nätet, till exempel här: verktyg online.
  • Tänk alltid på säkerheten. När en renoverar finns det mycket som kan hända, med allt från att en ramlar ner från en stege till att man hamrar sig i tummen. Enligt undersökningar som byggföretaget Skanska gjort via analysföretaget SIFO klipper nästan ar tredje person gräset i sandaler och över 50 procent använder en eldriven såg eller borrmaskin utan att använda sig av hörselskydd eller glasögon. Olyckor är så svåra att undvika och många tror sig klara sig bättre än vad de gör. Du vill inte förstöra sommaren med en skada, var försiktig.
  • Inspireras. Det värsta som finns är att ha lagt mycket tid och engagemang på någonting för att sedan ångra sig. Dessvärre är det vanligt och bästa sättet att undvika det är att försöka föreställa dig helheten innan du sätter igång. Inspireras av andra och läs mycket bloggar och inredningstidningar så kommer du lättare få en förståelse för ditt nya hem. Ska du till exempel renovera badrummet? Artiklar som denna är mycket bra att läsa innan du drar igång.