Drömmer du om en egen sommarstuga? Ett fritidshus att tillbringa både sommar och vinter i? För att bygga ditt fritidshus behöver du en tomt med fint läge och byggnadslov. Du kan välja mellan att bygga huset själv eller köpa som byggsats. Det är viktigt att redan från början tänka igenom hur du vill ha trädgården och altan. För att få ett mindre fritidshus att upplevas stort och rymligt, bör du satsa på ljusa färger.

Om du har hittat ett fint ställe där du skulle vilja ha ett fritidshus, men inget hus är till salu eller om det är alldeles för dyrt, är att bygga eget en mycket god lösning. När du köper en tomt är det klokt att kolla upp om det ingår byggnadslov. Om tomten ligger i fjällen, i en skärgård, vid vatten eller känslig natur bör du kolla möjligheterna för byggnadslov innan du köper tomten. För att bygga en friggebod eller Attefallare utan bygglov, måste det finnas en huvudbyggnad på tomten.

Bygga fritidshus

Det finns tre stora fördelar med att bygga din egen sommarstuga: du får den som du vill, du kan bygga huset vart du vill och det kan ibland rent av vara billigare än att köpa en stuga på plats. Du kan välja mellan att antingen rita och bygga fritidshuset själv eller med byggfirma, eller att köpa ett byggsatshus. Det sistnämnda är idag det vanligaste alternativet. Det innebär att du väljer mellan olika färdiga husmodeller och sedan får huset hemfraktat till dig i bitar. Det är ett billigt och snabbt sätt att skaffa fritidshus. Du hittar ditt fritidshus hos Dalbo Timmerhus, där du har flera modeller att välja mellan. Du kan sedan antingen bygga upp huset själv eller ta hjälp av en byggfirma. Inom en till två veckor har du en sommarstuga att flytta in i, beroende på husets storlek och hur mycket hjälp du tar för att bygga upp bostaden. När du beställer ett byggsatshus kan du också ofta be om att få göra ändringar som passar just dina behov. På grund av coronapandemin har intresset för fritidshus i Sverige ökat och även priserna på sommarstugor, vilket är ännu en anledning att bygga själv.

Mysig trädgård

Till sommarstugan vill du självklart ha en fin trädgård. Redan på planeringsstadiet bör du tänka på om du vill ha en altan, en berså eller en fristående uteplats. När du ändå anlägger grunden till huset, kan du samtidigt be att grävaren också skapar bra trädgårdsytor. Det tar tid för träd att växa upp, så det kan vara klokt att låta så många träd som möjligt vara kvar av det gamla beståndet. Särskilt om du vill ha hängmatta. Du kan alltid såga ner dem senare. För att göra trådgården riktigt fin är det mysigt med både stora rosenbuskar, rabatter, bärbuskar och små stiger. Tänk också på att plantera buskar och träd så att det är lätt att klippa gräset.

Ljust och luftigt

Det kan vara svårt att inreda en mindre stuga. För att få ditt fritidshus ljust och luftigt kan du satsa på:

  • Vit, särskilt i små utrymmen
  • Stora fönster
  • Smart förvaring, som inbyggd säng eller kökssoffa med lådor

Genom att installera kamin får du både en värmekälla och hög mysfaktor.