Vid en flytt är det mycket att stå i med planering, packning, och transporter, men innan nycklarna lämnas över till personen som tar över din gamla bostad bör du inte glömma att flyttstäda ordentligt – missar du det kan du i slutänden få en chockräkning på flera tusenlappar.

Städning prylarNär det är dags att flytta från ett boende till ett annat ska man inte glömma att städa bostaden innan nya boenden får tillträde. Missar man i flyttstädningen kan man nämligen åka på att betala tusenlappar, i alla fall när man bor i en hyresrätt. I en intervju med Aftonbladet säger Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen, att när en våning lämnas i dåligt städat skick så är hyresvärden tvungen att själv anlita en städfirma för att åtgärda städningen och räkningen skickas till förre boende. Det kan bli en kostsam historia eftersom räkningen vanligtvis landar på upp till 6 000 kronor. Ett tips är därför att redan själv anlita en städfirma att göra flyttstädningen eftersom att man på så vis säkrar sig mot att hyresvärden skulle ha något att klaga på med en städning du själv utfört. Hos till exempel www.hemkart.se/stadtjanster/flyttstadning-stockholm står att läsa om vad som ingår, hur mycket städningen kostar och vilka typer av garantier du får av dem för att städningen ska bli godkänd. Bokar du flyttstädning av ett företag kan du dessutom dra av på kostnaderna genom RUT-avdraget, vilket du kan läsa mer om här.

Att tänka på gällande flyttstädning

När du anlitar ett städbolag för att utföra en flyttstädning av din lägenhet kan det vara bra att ha koll på vad som gäller. Det är något Joséphine Slotte som arbetar som jurist på Konsumentverket och konsumentvägledaren Carina Brehmer har stenkoll på och i Norrköpings Tidningar delar de med sig av matnyttiga saker för alla som anlitar hjälp med flyttstäd bör ha koll på. Bland annat tipsar man om att:

  • alltid skriva avtal skriftligt
  • göra en besiktning av städningen i samband med överlåtelsen av bostaden
  • dokumentera och fotografera hur det ser ut innan och efter städning